EDITS

With pleasure I edit the footage of other filmmakers. Below a selection.

Hollandse meesters


15 minuten durende filmportretten die hedendaagse Nederlandse kunstenaars aan het werk tonen, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers.

Voor Michiel van Nieuwkerk monteerde ik Jan Dibbets en Eylem Aladogan www.hollandsemeesters.info


Jan Dibbets volgde de kunstacademie, vertrok vervolgens naar Londen en begon met het uitvoeren van conceptuele werken in parken, tuinen en op het strand. Zijn internationale doorbraak kwam met zijn perspectivische correcties in 1969. Daarin maakte hij met behulp van fotografie aanpassingen in de waarneming van simpele vormen, die hij tekende op vloeren, muren of uitzette in het gras of zand. Met het nauwgezet rangschikken van meerdere foto's binnen een werk maakte hij panorama's van door hemzelf aangepaste vergezichten Dutch Horizons. Ruimte en waarneming spelen een belangrijke rol in zijn werk, evenals tijd en licht.

Regie Michiel van Nieuwkerk | Interakt


It Riedsel


It Riedsel is een portret van Pieter Verhoeff van de Friese kunstenares Jannie Regnerus.  Zij is wat je kunt noemen een multitalent en maakt films, foto’s, tekeningen, gedichten en boeken.


Jannie Regnerus is ondanks haar leeftijd (38) gelouterd en gelauwerd. In haar werk staan de bijna vanzelfsprekende kleine voorvallen en verschijnselen in de natuur centraal. Dit portret laat de fascinerende manier zien waarop het werk van Jannie Regnerus tot stand komt.

Regie Pieter Verhoeff | Interakt


De theorie van het konijn


Een document over de strijd van Akwasi Frimpong, die zich in 2003 bij het Nederlands junioren kampioenschap sprint op de kaart zette.


Filmmakers Rinske Bosch en Nicole Batteké volgden vijf jaar de strijd van Akwasi Frimpong om het allerhoogste sportpodium te bereiken en maakten een film over een jonge talentvolle atleet die ondanks alle tegenslagen in zichzelf blijft geloven. Akwasi kwam de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws. Niet alleen vanwege zijn sportprestaties maar ook omdat hij meer dan 13 jaar geen verblijfsvergunning had. Hij groeide uit tot een rolmodel voor andere jongeren.

Regie Rinske Bosch, Nicole Battaké | Interakt

Oranje Ambon


De Nederlandse Molukker Jim Pentury wil een voetbalschool oprichten op Ambon. Daarmee wil hij helpen om de vrede te herstellen na de burgeroorlog (1999-2003) tussen christenen en moslims.


Sinds dat conflict is er een groot wantrouwen tussen beide groepen en is het nog regelmatig onrustig op Ambon. Het Molukse eiland kent een lange geschiedenis van geweld en verdeeldheid - maar een oorlog tussen christenen en moslims heeft niemand zien aankomen. Deze traumatische periode is nog nauwelijks verwerkt. Door de kinderen van de christenen en de moslims samen te laten sporten, werkt Jim aan een hoopvolle en vreedzame toekomst.

Regie Peter van Hoogendijk | Interakt


Keyword: empowerment


In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba is het Brothers of Good Works Counseling and Social Services Center. Hier ontvangen mensen met HIV, wezen en gehandicapte kinderen en hun families ondersteuning op diverse manieren. Er is medische hulp, financiële hulp, en psychologische hulp. Preventie en voorlichting zijn belangrijke pijlers, maar het sleutelwoord in alle vormen van hulp is empowerment: mensen zelfbewust en zelfredzaam maken, zodat ze weer voor zichzelf en hun dierbaren kunnen zorgen.

Regie Annelotte Verhaagen